Een bloem groeit nooit alleen

Alida Everts

Een bloem groeit nooit alleen.

Alles wat uiterlijk gebeurt, gebeurt met al het andere.

Als uitgangspunt voor mijn tekeningen en schilderijen gebruik ik als thema bloemen en planten. Een bloem of plant is altijd verbonden met haar omgeving, de aarde een berg, een dier, het weiland, de tuin, of het interieur waarin ze is geplaatst. Dit proces van ontstaan bloei en vergankelijkheid van planten is wat me bijzonder fascineert. Op verschillende schilderijen vinden vogels hun weg tussen takken en bloemen. Ze worden toeschouwer van de in lagen opgebouwde schilderijen met afwisseling van figuratief geschilderde elementen en dan weer sjabloon -achtige  vormen van takken of vogels.  In sommige werken wordt de verf bijna op het doek geboetseerd tot bloemen en vind de verf zelfs zijn weg buiten het kader van het schilderij. Dit telkens in combinatie met verfijnde inkt tekeningen van vogels en planten.

Op recente schilderijen staan Victoriaanse vazen met afbeeldingen van vogels .Deze zijn weergegeven met gekleurde of witte inkt die doen denken aan gravures. In mijn  werk maak ik gebruik van elementen  die de kunstgeschiedenis ons heeft nagelaten en vertaal die naar de tijd waarin we nu leven. Zo ook de boeketten die in deze vazen zijn geschikt .Soms realistisch

afgebeeld maar ook  middels sjablonen  die af en toe de verfijning van een gravure hebben. De combinatie van deze verschillend technieken is wat mij boeit. Met een knipoog naar de stillevens uit de 17de en 18de eeuw probeer ik  eigentijdse boeketten te schikken in Victoriaanse vazen.  De ooievaar  zwaluw of pauw die soms daarbij  worden afgebeeld, symboliseren net als de bloemen  de kringloop van het leven. Ontstaan, bloei,  schoonheid en vergankelijkheid. In mijn laatste werk kreeg ik de behoefte om florale vormen te boetseren met het materiaal waarin ze groeien n.l. klei. De florale vormen zijn op en natuurlijke manier tot stand gekomen. het lijkt of het groeiproces is stilgelegd en versteend. door deze organische vormen in al zijn verscheidenheid te combineren ontstaat er een gevarieerde wereld. Zoals in de natuur planten elkaars gezelschap zoeken worden we steeds verrast door de bijzondere combinaties in deze  boeiende wereld.

Alida Everts.

februari 2017

In mijn werk maak ik gebruik van elementen die de kunst geschiedenis ons heeft nagelaten, en vertaal deze naar de tijd waarin we nu leven. Zo ook de boeketten die op deze vazen zijn geschikt .Soms realistisch weergegeven, maar ook met sjablonen ,of de verfijning van een gravure. De kombinatie van deze verschillende technieken is wat mij boeit .Met een knipoog naar de stillevens uit de 17de en 18de eeuw  tegen een donkere  in lagen opgebouwde achtergrond probeer ik op eigentijdse wijze boeketten te schikken op victoriaanse vazen met afbeeldingen van een ooievaar of een pauw, die net als de bloemen de kringloop van het leven symboliseren. Ontstaan ,bloei , schoonheid, en vergankelijkheid.

Alida Everts

september2011